Penzion Lotos, Váš penzion v Bulharsku

Restaurace Lotos


Nabízíme stravování formou polopenze nebo plné penze v naší restauraci, která se nachází přímo v penzionu Lotos. Snídaně i večeře jsou servírované a podávají se v prostorách restaurace.

Využijte jedinečné příležitosti ochutnat klasickou bulharskou kuchyni a příjemně posedět. Ať už v interiéru nebo na venkovní terase se sklenkou rakije.

A na co se můžete těšit?

Během pobytu nepochybně poznáte, že bulharská kuchyně se od naší české výrazně liší. Především obsahuje více zeleniny, sýrů a některá koření pro ni typická (např. čubrica). Svíčkovou se šesti na našem menu nenajdete. Namísto toho vás pohostíme pravými balkánskými pokrmy, které jsou ve velké míře exotické už svými názvy.

Oblíbeným předkrmem je šopský salát. V tom nefalšovaném balkánském nesmí chybět rajčata, okurky, cibule, papriky. Dochucujeme solí, olejem, octem – respektive citronovou šťávou a navrch posypeme nastrouhaným ovčím sýrem.

Specialitou je tzv. mastný jogurt (kyselé mléko), který v teplých dnech nejen příjemně osvěží, ale zároveň odstraňuje zažívací potíže a je perfektním pomocníkem na pokožku spálenou sluncem. Kyselé mléko je fermentačním produktem ovčího, kravského či buvolího mléka. Připravuje se z něj charakteristická studená polévka Tarator, jenž obsahuje také okurku, mleté ořechy, kopr, petržel a česnek.

Další lahůdky Kjufeta a kebabčeta se chystají z mletého masa. Smaží se na másle nebo oleji. Třetí možnost je opéct na roštu. Jsou vhodné k salátu i hranolkům.

Stejně tak si nesmíte nechat ujít jídlo zvané gjuveč. Připravuje se z různé zeleniny jako jsou baklažány a cibule. Může být i bez masa. Servíruje se v nádobkách zvaných gjuvečeta.

Pochoutka na závěr se jmenuje taskebap. K přípravě potřebujete telecí maso nakrájené na drobné kousky, rajčatovou šťávu a samozřejmě vybrané koření. Lehce svou chutí připomíná maďarský guláš. Jako přílohu podáváme rýži nebo hranolky.

V neposlední řadě oblíbenou snídaní / svačinou je pro Bulhary banice, což je závin z listového těsta plněný sýrem a vejcem.

Bulharsko oplývá i bohatým výběrem nápojů – jak vín, tak destilátů. Známé jsou Dimjat, Misket, Evxinogradský misket, Sungularský misket, Cabernet Sauvignon, Monastirsko šušukane, Gamza a Melnik. Z koňaků bychom poukázali na Pliska a Preslav. Tvrdý alkohol reprezentuje proslulá Grozdova rakija či místní specialita mastika, která voní jako fenykl a pije se zmrazená na drobné krystalky. Určitě vyzkoušejte i nápoj zvaný boza, jenž se vyrábí z prosa a kukuřice a má tak sladko trpkou chuť.